2020.06.06

Újraindultak a bíróságok

    Újraindultak a bíróságok.
És nagyjából ez az, ami biztos.
Átlag ember és jogász számára egyaránt kezd már kissé követhetetlenné válni a helyzet a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő eljárásjog kapcsán és egyelőre semmi nem is lesz a régi (ez jó eséllyel még hosszú ideig így lesz), de megérkeztek az első idézések, tehát újraindulnak a tárgyalások. Nyilván a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával.
A bíróságok persze eddig is dolgoztak, de az elmúlt időszakban tárgyalások kitűzésére nem került sor és bár elvben lehetőség volt videokonferencián keresztül is tárgyalást tartani, ezzel az egyes tanácsok a megfelelő technikai feltételek hiányában nem igazán életek (ha éltek vele egyáltalán). Ez persze nem feltétlenül a bíróságokon múlott, mert azért valljuk be, hogy ügyvéd kollégáink sem feltétlenül voltak felkészülve az azonnali digitális átállásra, de ez a helyzet a veszélyhelyzet mérséklődésével megoldódni látszik.
Ahogy ezt lassan megszokhattuk, kötelező lesz a maszk, vagy a szájat eltakaró más eszköz, a tárgyalótermekben pedig majd oda lehet leülni, ahová azt a tanács elnöke engedélyezi, illetve betegen nem lehet tárgyalásra menni. (Hogy mi lesz a 65 év feletti kollégákkal, az mondjuk annyira nem tiszta.)
Az ügyfelek egyelőre távol tartandóak a tárgyalásokról, ami okoz majd némi problémát a bonyolultabb ügyekben (hiszen jóleső érzés olyan eseményekről megkérdezni ügyfelünket, aki velünk szemben ott volt, amikor az történt), de remélhetőleg ebbéli tudatlanságunkat a bíróság megfelelően kezeli majd.

Vissza a főoldalra